Skip to content

FELHÍVÁS – átverés a népszámlálással kapcsolatban

Figyelmeztetés!

A rendőrség a COVID-19 pandémia idején ismételten figyelmezteti az állampolgárokat, különösen az időseket óvatosságra, hogy legyenek fokozatosan óvatosak a népszámlálással kapcsolatban. A népszámlálásra 2021. február 15-től – 2021 március 31-ig, tehát 6 héten keresztül elektronikusan történik, ebben az időszakban a lakos saját maga vagy közeli hozzátartozó segítségével töltheti ki a kérdőívet számítógépen, mobiltelefonon, tableten a következő internetes oldalon: www.scitanie.sk.

Ha a lakos nem tudja maga vagy a közeli személy segítségével kitölteni a nyomtatványt, lehetősége van kihasználni az ún. asszisztált népszámlálást, ami a következő módon zajlik:
1) minden településen létrehoznak olyan helyet, ahol egy asszisztens segít a népszámlálási kérdőív kitöltésében.
2) a településeken ugyanúgy működni fognak a mobil asszisztensek azok részére, akik betegség, mozgáskorlátozás vagy más okból nem tudnak személyesen elmenni az erre kijelölt helyre, de az állampolgárnak ezt a fajta szolgáltatást személyesen telefonon kérvényeznie kell.
A rendőrség ezzel kapcsolatban kéri a lakosságot, hogy segítsék a közeli rokonokat, szomszédokat, azokat az időseket, akik bármilyen okból kifolyólag nem tudják maguk elvégezni az elektronikus nyomtatvány kitöltését.
Az asszisztensekkel való népszámlálás valószínűleg 2021. április 1-től – 2021. október 31-ig valósul meg az egyes településeken kijelölt asszisztensek segítségével, akik igény szerint házhoz is mennek.

Ezzel kapcsolatban a rendőrség:
1. figyelmezteti az időseket, hogy
– óvakodjanak az ismeretlen személyektől, akik telefonon vagy személyesen keresik fel őket és segítséget kínálnak az elektronikus népszámlálással kapcsolatban,
2. ajánlja az időseknek,
– hogy ha segítségre szorulnak az elektronikus népszámlálással kapcsolatban, kérjék inkább a közeli rokonok, ismerősök segítségét, olyan személyektől kérjenek segítséget, akikben megbíznak
– semmilyen esetbe ne engedjenek az otthonukba idegeneket, akik előzetes kérés, megegyezés nélkül kínálják a segítségüket a népszámlálással kapcsolatban
3. felszólítja az időseket, hogy
– ha nem tudják maguk vagy a közeli rokonság, ismerősök segítségével kitölteni az elektronikus nyomtatványt a népszámláláshoz akkor:
– személyesen látogassák meg községükben az erre kijelölt helyet, ahol az asszisztens segíti őket a továbbiakban
– vagy telefonon, közvetlenül a község elérhetőségén vagy a központi telefonszámom (02/ 20 92 49 19) és kérjen mobil asszisztens segítségét, aki személyesen felkeresi a segítséget kérő lakost annak lakhelyén. Az asszisztenst az önkormányzat jelöli ki és igazolvánnyal igazolja magát. Az ilyen szolgáltatás esetében, a lakossal előre egyeztetnek időpontot és tudatják vele a mobil asszisztenst nevét, hogy megelőzzék a csalók jelentkezését.
– különösen óvakodjanak a csalóktól, akik mobil asszisztensnek adják ki magukat, mintha az önkormányzatnak segítene a népszámlálással kapcsolatban.
4. kéri a időseket, hogy
– olyan esetekben, ha csalást gyanítanak, azonnal hívják a rendőrséget a 158-as telefonszámon.
Ez alkalommal, tekintettel a jelenlegi helyzetre és a COVID-19 betegséggel kapcsolatos intézkedésekre a rendőrség felhívja a lakosság, különösen az idősek figyelmét, hogy semmilyen esetben sem bízzanak azokban a személyekben, akik telefonon keresik meg a Covid-19 betegség kapcsán, hogy meg kell fizetni a oltóanyagot saját részükre vagy a közeli hozzátartozójának. Vagy meg kell fizetni a tesztelést, illetve más módon ellensúlyozzák a betegséggel kapcsolatos intézkedéseket. Ezekben az esetekben csak is a illetékes hatóságokkal és szervekkel szükséges kommunikálni, az adott esetben ne reagáljon azonnal, először a rokonok vagy a szeretteik segítségével ellenőrizzék a tényeket, ha ezzel kapcsolatban csalás gyanúja merül fel, azonnal hívják a rendőrséget a 158-as telefonszámon.